logo

reklam

Jeotermal Su Kaynağı Projesi Başladı

     Ağrı İl Özel  İdaresi, ilimizin jeotermal potansiyelini harekete geçirilmesi adına MTA (Maden Tetkik Arama) arasında yakın zamanda imzalanan protokolle ilimizde jeotermal kaynak arama işlemleri başlatılmıştı. Devam eden araştırmalar sonucunda ilimiz merkeze bağlı Eğribelen ile Yoluyazı köylerimiz arasında jeotermal bulgulara rastlanmıştı.

        Yaklaşık 3 milyon TL’ye mal olması planlanan jeotermal Su kaynağı projesinde ilk sondaj düzenlenen törenle vuruldu. Programa Valimiz Sayın Süleyman Elban, Genel Sekreterimiz Erhan Tenekeci, Ak Parti İl Başkanı Abbas Aydın, MTA yetkilileri ile çok sayıda kişi katıldı.

        Valiliğimiz bünyesinde İdaremizin kaynaklarıyla Ağrı-Van karayolu Ahmed-i Hani Havalimanı karşısında başlattığı projede, Maden Tetkik ve Arama (MTA) ekipleri sondajla 1500 metre derinliğe inmeyi hedefliyor. Yaklaşık 2 ay sürecek sondaj çalışmalarında beklenen su kaynağına daha erken ulaşılabileceğini göz önünde bulunduran uzmanlar, 70 derece üzerinde bir sıcaklığa sahip kaynağı yeryüzüne çıkarmayı amaçlıyor.

Okunan dualar ve kesilen kurbanın ardından ilk sondajın vurulması talimatını veren Valimiz Sayın Süleyman Elban, kent için çok önemli projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Vali Elban, “Bugün çok heyecanlıyız ve ümitliyiz. İl merkezimizin hemen dibinde arzu ettiğimiz miktar ve sıcaklıkta bir jeotermal su bulabilmek amacıyla ülkemizin bu konuda en yetkin kurumu ve ekipleri sıcak su sondajına başladı.” diye konuştu.

        Sondajla yaklaşık 1500 metre derinliğe inilmesinin planlandığını aktaran Elban, ancak kaynağa daha erken ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi. Vali Elban, sondajla yeterince sıcak su miktarına ulaşmak istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

     “Sondajdaki hedefimiz 50, belkide 70 derecenin üzerinde ve istediğimiz miktarda sıcak su çıkması. Bunu sağlarsak öncelikle sondaj yaptığımız alan ve yakınında inşallah şehrimize hizmet verecek termal tesisler, oteller, fizik tedavi hastaneleri kurulacak. Yeterli sıcaklığı bulursak sıcak suyu, şehir ısıtması ve seracılıkta da kullanmayı düşünüyoruz. Bu proje şehrimizin kaderinin değişebileceğine ve insanlarımızın ısınma maliyetlerinin çok düşük seviyelere inebileceğine inandığımız projedir. Ümidimiz, duamız ve beklentimiz isteğimiz sıcaklık ve miktarda suyun çıkması.”

    Elban, projenin yaklaşık 3 milyon lira maliyetinin olmasını beklediklerini ancak sondajın derinliğine bağlı olarak maliyetin değişebileceğini sözlerine ekledi. Törene, Genel Sekreterimiz Erhan Tenekeci, bazı ilçe Belediye başkanları başkanları, kurum amirleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Share
2999 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri