logo

reklam

SUYUN YÜZDE 43’Ü MUSLUKTAN AKMADAN KAYBOLUYOR

1441270451_107 1441270452_41 1441270483_IMG_0254

SU KAYBIMIZIN MALİYETİ YILDA 5 MİLYAR TL

Türkiye’de yıllık 2 milyar metreküp su, yani barajdan çıkan suyun yüzde 43’ü henüz musluğa ulaşmadan kaybolup gidiyor. Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar TL. İklim değişikliği ve eskiyen altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarına dikkati çekmek, kayıp ve kaçak su konusunda çözüm üretmek amacıyla 28-29 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul’da Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu düzenleniyor

Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte her geçen gün suya olan talep artıyor; ancak su kayıp ve kaçakları nedeniyle suyumuzun yüzde 43’ünü daha görmeden kaybediyoruz. Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 2 katına çıkıyor.

Su kayıplarını yüzde 10 seviyelerine getirmeliyiz

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun Türkiye’deki su kaybının vehametine işaret ederek, şunları anlattı: “Yeni su kaynakları bulmak, kaynaktan alınan suyun içilebilir su kalitesinde arıtılmasını sağlamak ve bu işlemlerin ardından bu su kaynağını yerleşim yerine getirebilmek hem ekonomik açıdan hem de teknik açıdan maliyetli bir işlem. Bu nedenle de yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılmasıyla ilgili çalışmalara öncelik verilmeli. Ülkemizde suyumuzun yüzde 43 gibi büyük bir oranını daha musluğa ulaşmadan kaybediyoruz. Bu da her yıl ülke ekonomisinden 5 milyar TL’nin boşa gitmesine neden oluyor. Gelişmiş ülkelerde su kayıp oranları yüzde 10 ila 20 arasında. İstanbul’da 28-29 Eylül tarihlerinde düzenleyeceğimiz Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nda, Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceğini ve ülkemizdeki kayıp ve kaçaklarını gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl getireceğimizi tartışacağız.”

Avrupa Birliği vizesi için suyumuza sahip çıkmalıyız

Resmi Gazete’de 2014 tarihinde yayınlanan ‘İçme Suyu ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği’ndeki değişiklikten bahseden Yasin Torun, belediyeler ve su kanalizasyon idarelerinin mevcut kayıp ve kaçak oranlarını 5+4 yıl içinde yüzde 25 seviyesine çekmek durumunda kalacaklarını vurguladı. AKATED Başkanı, AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğunu değinerek AB’ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın himayelerinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle AKATED tarafından MCI’ın organizasyonuyla düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu, 30 büyükşehir belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin genel müdürlerini de bir araya getirecek.

Forumla ilgili detaylı bilgiye www.waterlossforum.org’tan ulaşabilirsiniz.

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Hakkında

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) şehirlerimizin üstyapıları kadar altyapılarının da büyük bir ehemmiyete sahip olduğuna dikkat çekmektedir. Gözden ırak olan altyapının gönülden de ırak olmaması bizim en büyük temennimizdir. AKATED’in kuruluş amacı, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde yaygın şekilde tercih edilen ileri altyapı uygulamalarının ve kazısız teknolojilerin ülkemizde de sıklıkla tercih edilir hale gelmesidir. Bu hususun ülkemizin sürdürülebilir büyümesi ve çevrenin korunması için bir zaruret olduğu düşünülmektedir.

AKATED’in öncelikli görevi ise, ülkemiz kamuoyunu ileri altyapı uygulamaları ve kazısız teknolojiler hakkında bilgilendirmek ve bu yöndeki projelerin artırılmasını teşvik etmektir.

Ayrıntılı bilgi için:

9.Sanad

Gökçem Şahintaş / 0554 395 71 06 / 0212 283 25 00 / gokcem.sahintas@9sanad.com

Share
1667 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+10 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri