logo

reklam

SINAV BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

1466148462_Uz._Dyt._I____nsu_K__ksal

Sınav öncesinde doğru ve dengeli beslenme, başarılı bir sonuç için büyük rol oynuyor. Doğru besinlerin seçilerek uygun miktarlarda tüketilmesi, konsantrasyonu arttırarak öğrenciye önemli katkı sağlıyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Işınsu Köksal, sınav başarısını olumlu etkileyecek beslenme önerilerinde bulundu.

Sınav sabahı kahvaltısında 1 adet yumurta

Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalar kahvaltı yapmamanın odaklanma, hafıza ve dakikliği yüzde 20-40 oranında zayıflattığını göstermektedir. Bunun için kahvaltı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Kahvaltı, sabah sınavdan en az 1 saat önce yapılmış olmalıdır. Eğer öğleden sonra da sınav varsa dengeli bir öğle yemeği ve 2. sınavdan yarım saat önce sağlıklı bir ara öğün tüketilmesi gerekir. Kahvaltıda proteinden zengin süt, yumurta, peynir tüketilmelidir. Protein kaynakları sınav sırasında dakik, dikkatli ve enerjik olmayı sağlar. Dopamin ve norepinefrin gibi kimyasalların üretimine yardımcı olur. Özellikle sınav öncesinde kahvaltınızda 1 adet yumurta yemeyi ihmal etmeyin. Protein kaynaklarına ek olarak domates, biber, salatalık ve yeşillikler tüketilmesi de uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır.

Enerji için 1 kare bitter çikolatanın gücünden yararlanın

Kahvaltıda antioksidanlardan yüksek 1fincan beyaz veya yeşil çay ve 1-2 porsiyon kiraz, çilek, yaban mersini, böğürtlen, karadut gibi karışık meyve salatası ya da 2-3 kare yağı düşük bitter çikolata tüketmek beyne iletilen sinyallerin daha iyi çalışmasını; yani hafızanın sınav boyunca daha kuvvetli olmasını ve daha enerjik olmayı sağlar. Aynı zamanda ceviz, keten tohumu, badem, fındık gibi yağlı tohumlar kan şekerini düzenleyerek gün boyunca tok hissedilmesine katkı sağlar ve yapılarındaki omega-3 yağ asitleri de başarılı sınav için gerekli olan hafızayı canlandırır.

Şekerli çay ve meyve suyu zihni açmıyor

Sınav öncesinde aşırı sıcak, soğuk, yağlı ve baharatlı yiyecekler hazımsızlığa ve mide bulantısına yol açabilir. Bu durumda sınav performansı da düşürebilir. Bunun için bu tür besinlerden uzak durulmalıdır. Sınav öncesi kesme-toz şeker, şekerli çay ve meyve suları tüketilmesi doğru değildir. Bunlar yerine enerji deposu iyice yıkanmış kabuklu meyveler tercih edilmelidir. Tüketilen meyveler yüksek posa içeriği ile sınav boyunca tok kalmayı ve enerjik olmayı sağlayacaktır.

Sınavdan bir gün önce somon tüketin

Sınavdan bir gün önce akşam yemeğinde omega-3’ten zengin balık olan somonun yenilmesi sınav için hafızayı güçlendirecektir. Öğünler mutlaka karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları ile dengelenmelidir. Tek tip beslenmek doğru değildir. Örneğin; sadece karbonhidrat ile beslenmek sınav zamanı uyku hali yaratabilir, odaklanma güçlüğü ve zamanla yarışılan bir sınavda dakikliğin azalmasına neden olabilir. Diğer bir yandan sadece protein kaynaklarını tüketmek de doğru değildir. Çünkü sadece protein ağırlıklı beslenme, ana enerji kaynağı olan karbonhidratların yetersiz alınmasına neden olur ve halsizlik, odaklanma güçlüğü yaratabilir. Bunun için dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.

Sınav stresini azaltmak için…

Tam buğday ve çavdar ekmeği, tam tahıllı gevrekler gibi kompleks karbonhidratlar, sindirildikten sonra vücutta glikoza dönüşerek sınav sırasında beyin için enerji kaynağı olur. Ayrıca kompleks yapıdaki bu karbonhidratlar mutluluk hormonu; yani serotonin salınımını artırarak sınav stresini azaltır ve daha sakin olmayı sağlar. Yine sınavdan önce mutlaka yeterli miktarda su tüketilmelidir. Susuz kalmak hafızayı olumsuz yönde etkiler ve sorularda takılmalara neden olabilir.

Share
1750 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+8 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri