logo

reklam

Numan Kurtulmuş’tan kritik çözüm süreci açıklaması

700x285858_numan_2

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MHP-AK Parti koalisyonu için ‘çözüm süreci’nin isminin değişebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı seçimi sonrası MHP – AK Parti koalisyonunun ön plana çıkmasına ilişkin olarak, “MHP ‘Çözüm sürecine karşıyız’ diyor. İsmi değişebilir, süreçte bazı revizyonlar olabilir” dedi. “ Türkiye ‘de MHP seçmeninin de yaklaşık yüzde 48’i çözüm sürecinin sürdürülmesini istiyor” diyen Kurtulmuş, “Bırakın tekrar silahlı çatışma dönemi başlasın, şeklinde bir şeye milletin razı olmayacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Biz, önyargısız olarak Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Koalisyon pazarlıkları, affedersiniz, ‘at pazarlığı’ şeklinde, ‘Şu bakanlık sana, şu bana, şu genel müdürlük sana, bu bana’ şeklinde olmayacaktır, olmamalıdır. Mühim olan hükümet protokolüdür. Bizim derdimiz koltuk moltuk değil. Yani kenara çekilip sütlü kahve içmek de var. Ama Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması gerekiyor. Dolayısıyla, biz, herkesin elini açmaya çalışırız. Olur olur, olmazsa da tek başımıza isteyeceğimiz bir şey değil. Laf olsun diye görüşmeler yapılmayacaktır.

EN ZOR DÖNEMLERDEN BİRİNDEYİZ

(Hükümet kurulursa 4 yıl sürer mi?) Zor bir tabloyla karşı karşıyayız. Ama söylediğim temel alanlarda bir restorasyon sürecinin içine girilir, yeni kapılar açılabilirse tabii ki uzun dönemli hükümet olabilir. Buradaki kilit müştereklerde anlaşarak bir noktaya gelinmesidir ama herhalde Türkiye siyasetinin en zor dönemlerinden biri, bunu da kabul ediyoruz. Ben bir erken seçimin de Türkiye’ye ekonomik ve siyasi ilave bir yük getirmeyeceği, dalgalanma oluşturmayacağı kanaatindeyim.

BAHÇELİ TUTARLI

(Bahçeli’nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrı) Kendisi açısından başından beri bir strateji izliyor. Orada bütüncül, tutarlı bir yaklaşımı var. Onun tabii sonucu olarak söyledi. Yani ‘Ekmeleddin İhsanoğlu da sizin cumhurbaşkanı adayınızdı, neden desteklemediniz’ sorusuna CHP ‘nin vereceği bir cevap yok. Ben kendisini tutarlı buluyorum.

SÜREÇTE REVİZYON OLABİLİR

(MHP ile koalisyon çözüm sürecinin bitmesi anlamına mı gelecek?) MHP, ‘Çözüm sürecine karşıyız’ diyor. İsmi değişebilir, şu olabilir, bu olabilir ama Türkiye’de MHP seçmeninin de yaklaşık yüzde 48’i çözüm sürecinin sürdürülmesini istiyor. Süreçte bazı revizyonlar olabilir, yapılabilir. İsimlendirmeler değişebilir, şöyle olur böyle olur ama bu gidişatın zıddına, ‘Bırakın tekrar silahlı çatışma dönemi başlasın’ şeklinde bir şeye milletin razı olmayacağını düşünüyorum.

ADIMLARIN ŞEKLİ DEĞİŞEBİLİR

(Çözüm sürecinde konsept değişikliği mi olacak, bunun için yeni hükümet mi bekleniyor?) Bizim hükümet olarak, ‘Bu iş artık kapanmıştır’ diye bir irademiz yok. Çözüm sürecinin yanında duran üç partinin aldığı oylar da ortada. Tereddütler, güvensizlikler çıkmış olabilir ama seçim sonuçları çözüm iradesini pekiştirmiş bir iradedir. Buradan kimsenin kolay kolay geri dönmeyeceğini düşünüyorum. Yüzde 80’i geçtik, geriye yüzde 20 en zor kısmı kaldı. HDP’nin, işi, ‘Ey elinde silah bulunanlar, silahı bırak’ haline getirmesi lazım. Elinde silah olacak, silah sesleri olacak, ondan sonra demokrasi olacak; burada bir çelişki var. Çözüm sürecini Türkiye halletmek mecburiyetindedir. İsmi değişebilir, adımların şekli değişebilir ama sonuçta silahların toprağa gömüldüğü, eşit yurttaşlık üzerinden yeni bir Türkiye’nin inşasını tamamlamak mecburiyetindeyiz.

KAYNAK: Milliyet

Share
1818 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+1 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri