logo

reklam

Kentsel Dayanıklılık Çalıştayı Yapıldı

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından Etki Yatırımı Platformu (Etki Yap) desteği ile düzenlenen Kentsel Dayanıklılık Çalıştayı çevrimiçi ortamda gerçekleşti. Çalıştayın açılış konuşmasını Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Kentsel dayanıklılığın doğru insan ve çevre politikalarından geçtiğini belirten Başkan Şahin, “İşte tam da böyle bir zaman diliminden geçerken dünyanın bu gidişatına karşı küresel iş birliğinin ve dayanışmanın çok önemli olduğunu görüyoruz.” dedi.

 

“Dünyanın direnmeye ihtiyacı var”

 

Gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak adına kentlerin direncini artırmak gerektiğini söyleyen Şahin, “Şu anda dünyanın direnmeye ihtiyacı var. O hale getirdik ki dünyayı, işte bugün yaşadığımız birçok soruna karşı büyük bir direnç göstermek gerekiyor. Bakıyorsunuz, kişi başına düşen milli gelirler o kadar yükselirken insanlar 1 doların altında yaşamak zorunda kalıyor. Beş yaşına gelmeden milyonlarca çocuk temiz su bulunamadığından ölüyor. Sosyal adalet ve sosyal barış tamamen kağıt üstünde kalmış durumda. O yüzden şu anda bana göre yapmamız gereken şey, bu yeni dünya düzenine karşı çok hızlı tedbir almak. Bunlar birer sonuç. En az maliyetli olan, koruyucu ve önleyici tedbir.” diyerek önlemlerin gerekliliğine dikkat çekti.

 

“Yerel ve geneli bir bünyede toplamalıyız”

 

Son dönemde ülke gündeminde pandemiyle beraber depremin çok önemli yer teşkil ettiğini belirten Şahin, “Depremle ilgili olarak AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımız çok ciddi çalışmalar yapıyor. Sorun ne, sorun koordinasyon. Yerel ve geneli, sivil toplumu, halkı bir bünyenin içinde toplayamazsanız eğitimli dediğimiz insanlar bile deprem sırasında ne yapacağını bilemez. Belediyecilikle ilgili bakarsak imar master planını, deprem master planı ile bütünleştirip hangi alanda direncimiz zayıf, ne yapmamız gerekiyor bakmalıyız. Her binaya kimlik kartını verip bunun bir an önce altyapısını oluşturmamız gerekiyor. İzmir depreminde gördük ki 15 bina yüzlerce canı götürdü. Demek ki 15 binayı biz önceden tespit edip kolon kesilmesine müsaade etmeseydik, kolon keseni hemen cezalandırıp binayı yıksaydık bugün bu kontrol edilebilirdi.” dedi. TBB ile Japonya iş birliğine vurgu yapan Şahin, “TBB bünyesinde Japonlarla bu konuda çok iyi çalışıyoruz. Genel sekreterimiz, genel sekreter yardımcılarımız bu konuda ciddi gayret gösteriyorlar. İlgili bakanlıklarımızla koordinasyonu TBB üzerinden sağlıyoruz. Şehirlerde de iyi örnekleri sağlamamız lazım.” diye ekledi.

 

“TÜBİTAK gibi elimizde büyük bir ulusal markamız var”

 

Yalnızca deprem ile ilgili çalışmalarda değil, tüm diğer alanlarda ülkemiz bünyesinde önemli kişi ve kurumların var olduğunu söyleyen Şahin, TÜBİTAK’ın bu konuda çok önemli bir yetişmiş insan gücüne sahip olduğunu ve belediyelerin bundan yararlanmaları gerektiğini aktardı. Başkan Şahin, “Özellikle bünyemize baktık, TÜBİTAK gibi elimizde büyük bir ulusal markamız var. Ama TÜBİTAK’ın neler yaptığını bilmiyoruz. Marmara Araştırma Merkezi’ne gittiğimiz zaman orada zaten depremler ilgili büyük bir beşeri sermaye var. Ancak baktık ki bundan belediyelerin haberi yok. Bunun üzerine belediyelerin genel sekreterlerini, genel müdürlerini hemen hızlı bir şekilde oraya gönderdik. Herkes baktı ki sadece deprem değil güçlü toplum, hastalıklarla mücadele, atıklar, çevre projeleri ve hepsi için bir enstitü kurulmuş. Bundan yeterince istifade edemeyen, teoriyle pratiği birleştiremeyen bir yapı var. O yüzden bizim akademik bilgiyi yaşamın içine almamız, çözüm üretmemiz, çözüm odaklı, insan ve çevre odaklı yeni bir şey söylememiz gerekiyor. Bunu başaranlar çok önemli bir rekabet etme gücü kazanacak. Çünkü dünyada büyük bir rekabet var. Bireyler, şehirler, ülkeler yarışıyor.” dedi.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden örnekler veren Başkan Şahin, şehirleri dirençli kılmak için yapılan ve yapılması planlanan çalışmaları aktardı.

 

TBB koordinasyonunda gerçekleşen çalıştayda, bu projelerin dünyaya tanıtılmasını temenni eden Başkan Şahin, Etki Yap İcra Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve İcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aşkın Asan’a özellikle teşekkür ederek dünyaya örnek gösterilecek başarılı bir çalışma ortaya çıkmasını beklediğini belirtti.

 

Açılış konuşmalarının akabinde çalıştay; “Kentsel Dayanıklılığın Temelleri”, “Yapılı Çevre ve Kentsel Dayanıklılık”, “Kentsel Dayanıklılığın Finansmanı” başlıklı panellerle devam etti.

Share
2431 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+6 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri