logo

reklam

HAKAN ERDOĞAN: İSG sınavlarında düzenleme yapılmalı

30 Mayıs tarihinde yapılan İSG sınavları konuşulmaya devam ediyor. Yapılan İSG sınavlarını Hakan Erdoğan sitemize değerlendirdi

 

ÖSYM’nin geçtiğimiz 30 Mayıs’ta düzenlediği iş sağlığı ve güvenliği ( İSG) sınavları, sınava katılanlar tarafından çokça konuşuldu. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personellerinin katıldığı sınavın önceki sınava göre zorluk derecesi gündeme geldi. Çeşitli sosyal medya sayfalarında düzenlenen “İSG sınavları zor muydu” sorusuna adayların yarısından fazla “zordu” yanıtını vermesi dikkat çekti. İSGhaber.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitmeni Hakan Erdoğan, “İSG profesyonellerinin sertifikasyon için girdikleri sınavdaki konuların ve müfredatının açık, anlaşılır şekilde netleştirilmesi gerekir” dedi. Hakan Erdoğan’ın sitemize yaptığı değerlendirmenin tamamı şöyle:

“A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri sırasıyla %5 hukuk, %15 genel İSG konuları, %30 mevzuat, %10 sağlık ve %40 teknik şeklindedir. Diğer sağlık personeli grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri sırasıyla %5 hukuk, %30 genel İSG konuları, %20 mevzuat, %35 sağlık ve %10 teknik şeklindedir. İşyeri hekimliği grubu sınav konuları ile soru yüzdelikleri ise sırasıyla %5 hukuk, %15 genel İSG konuları, %25 mevzuat, %50 sağlık ve %5 teknik şeklindedir.  Söz konusu içeriklerde herhangi bir sınır yoktur. 2021 Mayıs sınavında bir kere daha adaylar;

– Yeni yönetmelikler,

– Anlatım bozukluğu olan ifadeler,

– Kişilerin akademik çalışmalarınsan sorular,

– Farklı kaynaklarda farklı tanımlanmış hususlar ( tartışmalı konular),

– İSG’yle doğrudan ilgisi olmayan konular,

– Eğitim müfredatları dışındaki konular,

– Saha uygulaması ve bilgisinden uzak sorular,

ile karşılaşmak zorunda kaldılar.

Örneğin, aşağıdakilerden hangisi nitel risk değerlendirme metotlarından biri değildir?

A) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları

B) Matris yöntemi

C) Tehlike ve işlerlik analizi yöntemi

D) Hata ağacı analizi yöntemi

E) Olay ağacı analizi yöntemi

Sorusu incelendiğinde Matris yöntemi, Atatürk Üniversitesi Ders Kitabı, Anadolu Üniversitesi Ders Kitabı, Bakanlık Eski Müfettişi Özlem Özkılıç’ın İSG, Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri Kitabı’na göre kalitatiftir. ÇASGEM kaynaklarına göre de karma yöntemdir. İstanbul Üniversitesi Ders Kitabı’nda ise kantitatiftir. Sorunun cevabı ÖSYM’ye göre ise nitel (kantitatif) olarak belirtilmiştir. Görüldüğü üzere birçok kaynakta farklı ifade edilmiştir. Sınırları ve kaynak adları belirlenmediği için adaylar hangi kaynağa göre bu soruyu cevaplayacaklar? Konuların diğer taraftan soru iptali adayların direkt hak kaybına neden olmaktadır. Önceden iptal edilen soru doğru yanıt gibi kabul edilirken şimdi ise kalan sorulara göre puanlandırma yapılıyor. Bu da adayların yanlış hazırlanan sorudan dolayı mağduriyetine neden olmaktadır.

Her bir soru iki puan değerindeyken bir soru iptalinde her bir soru 2,04 puan ediyor ve 35 sorusu doğru olan adayın iptal edilen sorudan dolayı 34’e inmesi halinde puanı 69,38 oluyor ve başarısız sayılıyor.

Bazı sorularında ilgili sertfikasyon sınavına giren adayı ilgilendirmediği de aşikârdır. Örneğin elektrik konusunda teknik bilginin diğer sağlık personeli ve işyeri hekimlerine sorulması.

Sınavda sorumlu olunacak mevzuatların, kitapların velhasıl tüm kaynakların net biçimde çerçevesinin çizilmesi gerekir. Kaynak işlerinde İSG, ergonomi, el aletlerinin kullanımda İSG, etik gibi birçok konunun da mevzuatı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak İSG profesyonellerinin sertifikasyon için girdikleri sınavdaki konuların ve müfredatının açık, anlaşılır şekilde netleştirilmesi, sahadaki yeterlilik ve etkinliklerini artırmaya yönelik olması gerekliliğinden ilgili tarafların katılımıyla çalışma yapılması gerekir.”

isghaber.com.tr

Share
1201 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+10 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri