Son Dakika
Türkiye’nin günlerdir merakla beklediği soru yanıtını buldu. Bugün gerçekleştirilen AK Parti MKYK toplantısında genel başkan ve başbakan adayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu. Temayül yoklamasında yüzde 80 oranında Binali Yıldırım’ın isminin öne çıktığı öğrenildi.
ÖMER ÇELİK AÇIKLAMA YAPIYOR
AK Parti’nin yaklaşık 1 saat süren MKYK toplantısının ardından, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yeni AK Parti genel başkan adayını resmen açıklıyor. Alınan bilgilere göre AK Parti’de yapılan temayül yoklamasında partililerin yüzde 80’i genel başkan adayı olarak Binali Yıldırım’ı seçti.
Ömer Çelik’in konuşması bekleniyor…
AYRINTILAR GELİYOR…
BİNALİ YILDIRIM’DAN SÜRPRİZ KARAR
Binali Yıldırım’ın öğleden sonra Diyarbakır’a gidebileceği belirtildi. Diyarbakır’da üst düzey önlemler alınırken Yıldırım’ı karşılamak için kentte hazırlıklar yapılıyor.
AK PARTİ’DE BUGÜN NELER YAŞANDI?
Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleştirilen ve 22 Mayıs Pazar günü yapılacak, AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde genel başkan adayı gösterilecek ismin belirlendiği toplantı, yaklaşık 50 dakika sürdü.Toplantının ardından, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bir basın toplantısı düzenleyerek, genel başkan adayını açıklaması kararlaştırıldı.
İSİM SON ANDA DEĞİŞTİRİLDİ
Daha önce yapılan açıklamada başbakan adayının saat 14:00’te AK Partili Mustafa Ataş tarafından duyurulacağı belirtilmişti.
BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?
AK Parti Genel Başkan adayı seçilen Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955 tarihinde Erzıncan Refahiye’de dünyaya geldi. Yıldırım’ın, baba adı Dursun, anne adı Bahar’dır. Yeni başkan adayı, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşave Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.
1978 – 1993 yılları arasındaTürkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’ndeçeşitli kademelerde yöneticilik yaptı.
1990 – 1991 yılları arasındaİsveç’te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO)ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitimsırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa’da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.
İDO DÖNEMİ
1994 – 2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri’nde (İDO) Genel Müdürlük görevi yaptı. Bu görevi sırasında İstanbul’da toplu taşımacılığın deniz kaydırılması yönünde önemli projelere imza attı. Başta İstanbul – Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul’a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO’yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına soktu.
1999 yılında deniz toplu taşımacılığıve turizme katkılarından dolayı uluslararası “Skal Kulübü”tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.
3 Kasım 2002 genel seçiminde AK Partiİstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girerek, 58. ve 59. AKParti hükümetlerinde Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı.
22 Temmuz 2007 genel seçiminde AKParti Erzincan milletvekili seçildi ve 60. AK Parti hükümetindeUlaştırma Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti.
12 Haziran 2011 genel seçiminde AK Parti İzmir milletvekili seçildi ve 61. AK Parti hükümetinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti.
Öncüllerinden farklı olarak, 11 yıl üst üste görev olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en uzun süreli görev yapan Ulaştırma Bakanı oldu.
YER ALDIĞI PROJELER
Bakanlık görevleri sırasında gerçekleştiği önemli projelerden bazıları aşağıdaki gibidir:
2003 – 2013 yılları arasında 17.500 km bölünmüş yol inşaatı
2002 yılında 26 adet olan aktif havalimanı sayısının 55’e çıkarılması
Ankara – Eskişehir, Ankara – Konya, Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri
Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması,
İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbine bağlayacak olan Avrasya Tüneli
3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü)İstanbul – İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü
1213 km Yüksek Hızlı Tren demiryolu hattı inşaası, 9350 km konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi
Avrupa’nın en büyük konteyner limanlarından biri olan Çandarlı Limanı
Dünya’nın en büyük havalimanlarından biri olacak olan İstanbul 3. Havalimanı
Dünyada %5 büyüyen havacılık sektöründe Türkiye’de %15 lik büyüme
Ayrıca Avrupa ve Asya kıtaları arasında uluslararası ulaşım için hizmet verecek çok önemli projelerden biri olan Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu ve Karadeniz Sahil Yolu projeleri de görevi sırasında gerçekleştirildi. Bu mega projelerin tamamı uluslararası kamuoyu tarafınının da dikkatini çekti ve yakından takip edildi.
Bakanlıkları esnasında, Bilgi Toplumu vizyonu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim alanında uyguladığı politikalar ve projeler sayesinde ülkemizde aşağıdaki gelişmeler kaydedilmiştir:
2002 yılında 23 milyon olan mobil telefon abone sayısı 72 milyona çıkmıştır
2002 yılında 3 bin olan geniş bant abone sayısı 41 Milyona çıkmıştır
2002 yılında aylık 126 dakika olan telefon görüşme süresi 370 dakikaya çıkmıştır
2002 yılında aylık 7 adet olan kısa mesaj gönderme adedi aylık 218 mesaja çıkmıştır.
2003 yılında 97 olan yetkili telekom operatörü sayısı 1100 adede çıkmıştır
2003 yılında 900 milyon TL olan E-Ticaret hacmi 21 kat büyüyerek 18.9 Milyar TL’ye çıkmıştır
Uluslararası arenada Ulaştırma ve Haberleşme alanında çok sayıda görüşmede Türk heyetlerinin yöneticiliğini yaptı.
Halen İsveç Malmö’de bulunan Dünya Denizcilik Üniversitesi ( WMU ) Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürmektedir. Dünya Denizcilik Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu çok sayıda üniversite tarafından kendisine Fahri Doktora ünvanı verildi.
20 Temmuz 2006 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
19 Haziran 2009 tarihinde Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
7 Mayıs 2010 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
29 Eylül 2010 Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
28 Şubat 2011 Anadolu Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
12 Eylül 2011 Erzincan Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
20 Eylül 2011 Kırklareli Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
23 Aralık 2011 Almanya Berlin Teknik Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
6 Haziran 2012 Pamukkale Üniversitesi’den Fahri Doktora ünvanı verildi
2 Aralık 2012 tarihinde Dünya Denizcilik Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
22 Mart 2013 Tarihinde Okan Üniversitesi’nden Fahri Doktora ünvanı verildi
Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının başkanlığını yürütmektedir.
2014 yerel seçimlerinde İzmir Büyüksehir Belediye Başkan adayı oldu.
Evli ve 3 çocuk babası olan Binali Yıldırım, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
BENZER HABERLER