logo

reklam

AĞRI NUHUN GEMİSİ İLE DÜNYA GÜNDEMİNDE

Servet ARSLAN/AĞRI-BHA

“Hong Kong’ta İnsanlığın 2. Doğuşu” olarak kabul edilen Hz.Nuh’un Gemisi’nin izini sürüyoruz!
Ağrı/Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneği olarak yıllardır, yurt içi ve yurt dışından ilgili kişi ve kuruluşlarla, yörenin kültür ve turizm değerlerinin tanıtılmasına katkıda bulunmak ve Nuh’un Gemisi’nin indiği/oturduğu Ağrı Dağı’nın hakkıyla ulusal ve uluslararası alanda tanınır bilinir kılınması için sempozyumlar, seminerler, sergiler çalıştaylar, konferanslar yapılmaktadır.. Dernek vakfa dönüştü. Nuhun Gemisi Araştırma Geliştirme Vakfı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kutlu metinlerde ifadesini bulan, “Ey Gök suyunu tut ve ey Yer suyunu yut” nidası ile “Geminin Dağ’a oturduğu…” na dair anlatının açık izahı ile Nuh’un Gemisi’nin Ağrı Dağı’na oturduğuna ve 2. Doğuşun buradan başladığına dair başta Kıta Avrupası olmak üzere , Amerika ve Uzak Doğuda yaşayan farklı dinlere mensup insanlar güçlü ve yaygın bir inanç ve merakla Ağrı Dağı’na yönelmekte, bu da bilimsel, kültürel bir merakla beraber Dağı, aynı zamanda açık ara inanç turizmi bağlamında cazip bir tırmanış rotası kılmaktadır..
İlk zirve yapan Seyyah der ki Gemi iki yüz adım çapında bir alanda…
Tufan’dan kurtulan Peygamber ve ahfadını taşıyan Gemi’yi başına buyur eden gizemi, görkemi kadar; Ülkemizin Çatısı” ve Dünyanın en yüksek 2. Zirvesi olarak sarp yamaçları ve her mevsim karlı buzullarıyla azametli heybetli varlığıyla tarihte nice anlatıya, destana, kimi isabetli kimi boşa/puç’a çıkan nice tespit ve takdire de konu olmuştur Ağrı. Mesela Venedikli büyük kâşif Marco Polo 1272 yılında “Her dağa çıkılabilir ama, Ararat’a kati surette tırmanılamaz” demişse de; Alman doğa bilimci ve seyyah Friederik Parrot, 1829 yılında Ağrı’ya tırmanır ve zirve yapan ilk insan olarak da tarihe geçer. Kendisinden sonra gelecek olanlara ilham veren başarı hikayesini anlattığı “Ararat’a Yolculuk” kitabında geminin burada olduğuna dair gözlem ve kanaatini yazdıktan sonra,Nuh’un Gemisi’nin bulunması muhtemel 200 adım çapında bir alandan da söz eder.
Tarih boyunca dünyanın her yerinde her dinden ırktan, farklı kültür ve uygarlıklara mensup insanlar ’Aynı Geminin Yolcuları”nın evlatları/balaları olarak, atalarının ve ortak kutsalları olan Nuh’un Gemisinin izini sürmeye devam ederken, bilim insanları ve araştırmacılar da bu tarihi gizeme; bu destanın izini sürmeye kayıtsız kalmayacaklardı, elbet…

Büyük Tufanın meydana geldiği yer, Gemi’nin seyri ve Tufan dindikten sonra Hz.Nuh’un Gemisi’nin oturduğu yer konusunda farklı görüş ve değerlendirmeler olsa da yaygın kanaat Gemi’nin Ağrı Dağı’na oturduğu yönünde…
Bugün Hong Kong’taki sempozyumda Ağrı Dağına yapılan vurgular 2024 yılı için turizmin yeni rotası için önemlidir. Gerek Asya medyasına gerekse turizmcilere verilen tanıtımlar Ağrı’dan Hong Kong’a uzanan bir yolculuğun müjdecisi gibidir. Ülkemizden ve yurt dışından farklı üniversitelerden ve alanında uzman katılımcıların sunumlarıyla, aynı gemide yol alan atalarının dünyanın dört bir yanına yayılan yol arkadaşları olarak yine aynı Gemide olmanın bilinciyle, Nuh’un Gemisi’nin izini sürmeye devam ediyoruz.
Vakfın yönetim Kurulunda Asım Keser, Ebumuhsin Bulut, Ahmet Ertuğrul, Coşkun Aral, Manfai Yeun, ve Choung Yeun’dan oluşmaktadır.
Iğdır Üniversitesi işbirliği, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün destek verdiği sempozyum ve tanıtımlar 3 gün sürdü.

 

Share
512 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+10 = ?
Ağrı Manşet Ağrı Haber Sitesi Özgün ve Tarafsız Haber Anlayışıyla En Son Ağrı Haberleri